Vår hemhjälp brukar laga bengalisk mat de dagar hon är här, och något av det trevligare hon lagar är puchkas, ফুচকা (även fuchka), i övriga regionen är de kanske mer kända som panipuri. I vanliga fall är det här gatumat, men det funkar utmärkt att äta hemma till middag.
Själva maten består av en rund platt degbit som när den friteras sväller upp och blir som en liten ihålig boll. Om man biter ett hål i denna kan man fylla den med en röra som påminner om en tjock ärtsoppa (antingen på gula ärter eller kikärter) som är smaksatt med röd lök, färsk koriander och grön chili. Ibland tillsätter hon även hackat kokt ägg eller potatis. Sen är det bara att hälla söt tamarind-sås ovanpå. Yummy!
Själva maten består av en rund platt degbit som när den friteras sväller upp och blir som en liten ihålig boll. Om man biter ett hål i denna kan man fylla den med en röra som påminner om en tjock ärtsoppa (antingen på gula ärter eller kikärter) som är smaksatt med röd lök, färsk koriander och grön chili. Ibland tillsätter hon även hackat kokt ägg eller potatis. Sen är det bara att hälla söt tamarind-sås ovanpå. Yummy!
| Puchkas: tamarindsås uppe till höger, fyllning nere till höger och "brödbollar" till vänster. |
No comments:
Post a Comment