Jag bakade bröd för någon vecka sen och det är något mer utmanande än hemma så det är nästan värt ett inlägg (speciellt när det är lite nyhetstorka som nu ;) ).
I butikerna här kan man hitta vetemjöl och eventuellt majs/sojamjöl, så när vi var i Bangkok köpte vi lite rågmjöl och på amerikanska kommissariatet har vi köpt grahamsmjöl så det finns som tur är en bas hemma. Förrådet bör räcka tills vi kommer hem i sommar och kan bunkra upp om det behövs :)
När man väl fixat kruxet med att införskaffa mjölet har man nästa krux på hemmaplan - att försöka få gasugnen att funka som en vanlig. Lösningen blir att börja med undervärme på en hög fals för att få det genombakt utan att bränna botten för att sen byta till övervärme för att få färgen. Samtidigt som man tar temperaturen på brödet med en ugnstermometer (95-96 grader så är det klart - har slutat ta tid på bröd: "45 min tills det blir gyllenbrunt" kan innebära att det blir döbakt istället).
Förra veckan blev det pumpabröd med alla mjölsorterna hemma, efter Jan Hedhs recept på solrosbröd ("man tager vad man haver").
I butikerna här kan man hitta vetemjöl och eventuellt majs/sojamjöl, så när vi var i Bangkok köpte vi lite rågmjöl och på amerikanska kommissariatet har vi köpt grahamsmjöl så det finns som tur är en bas hemma. Förrådet bör räcka tills vi kommer hem i sommar och kan bunkra upp om det behövs :)
När man väl fixat kruxet med att införskaffa mjölet har man nästa krux på hemmaplan - att försöka få gasugnen att funka som en vanlig. Lösningen blir att börja med undervärme på en hög fals för att få det genombakt utan att bränna botten för att sen byta till övervärme för att få färgen. Samtidigt som man tar temperaturen på brödet med en ugnstermometer (95-96 grader så är det klart - har slutat ta tid på bröd: "45 min tills det blir gyllenbrunt" kan innebära att det blir döbakt istället).
Förra veckan blev det pumpabröd med alla mjölsorterna hemma, efter Jan Hedhs recept på solrosbröd ("man tager vad man haver").
Mmm, nybakt bröd...... |
No comments:
Post a Comment